O REJUVĚ

Proč je Rejuva tak unikátní?

 

Rejuva kombinuje účinky výjimečných superpotravin. Směsi Rejuva obsahují vždy ty nejčistší ingredience nejvyšší kvality.

Vivienne_Talsmat_pripravaVěděli jste, že se nejčistší a nejkvalitnější ječná tráva pěstuje na Novém Zélandě? A právě z Nového Zélandu pochází ječná tráva obsažená v prodektech Rejuva.

Vivienne Talsmat je známá tím, že nedělá kompromisy, co se kvality týče. Proto také pečlivě a dlouhodobě testuje své dodavatele jednotlivých surovin. Ingredience se k vám doslova slétly z celého světa a vy je máte všechny pěkně pod pokličkou, resp. pod víčkem.

Chcete vědět více o našich ingrediencích a jejich účincích?

Čtěte!

 

Spirulina

Spirulina je vysoce účinná super-potravina

 

Co je spirulina?

Spirulina je super-potravina, které se žádná jiná nevyrovná. Jde o typ modrozelené sinice, cyanobakterie. Modrozelené řasy jsou jednou z nestarších forem života. Jsou to bakterie, někdy však klasifikované jako rostliny. Tento typ řas získává svou energii ze slunce, stejně jako rostliny, a používají fotosyntézu k přeměně slunečního světla na potravinu. Existuje mnoho různých typů řas modrozelené klasifikace, z nichž některé produkují toxiny, které mohou zabíjet lidi a zvířata, a pak několik vysoce výživných, které mají léčivé vlastnosti. Výživná hodnota spiruliny je díky nebývale vysokému obsahu bílkovin (60-70 % sušiny) a bohatství vitamínů, minerálních látek, esenciálních mastných kyselin a dalších živin všeobecně uznávaná.

Zdravotní účinky spiruliny

Spirulina se pyšní mnoha vysoce pozitivními účinky na zdraví včetně vysoké hladiny proteinu, zdravých mastných kyselin několika vitaminů a minerálů jako B komplex, vitamin K, vitamin E, beta karoten, zinek, měď, železo, mangan a selen. Doplňující výzkumy kromě toho potvrzují, že spirulina má několik léčivých vlastností. Přisuzuje se jí pozitivní vliv na imunitu, alergie, některé virové infekce, poškození jater a mnoho dalších neduhů. V práškové formě je účinným a vysoce výkonným doplňkem vašich smoothies.

Bílkoviny:

Spirulina je vynikajícím doplňkem vašeho smoothie, potřebujete-li ve svém jídelničku víc bílkovin. Spirulina obsahuje 62 % bílkovin a všechny esenciální aminokyseliny neboli stavební kameny bílkovin. Není mnoho zdrojů neživočišného původu, které by obsahovaly tolik bílkovin, takže představuje skvělé jídlo pro vegetariány a vegany.

Alergie:

Výsledky studií, provedených s cílem stanovení účinku spiruliny na alergické reakce, naznačují, že spirulina přispívá ke zlepšení příznaků spojených s alergiemi, protože blokuje uvolňování histaminu v těle. Histamin je látka, která spouští alergické symptomy jako slzící oči, zácpa a kopřivka. Na rozdíl od volně prodejných antihistaminik a léků na předpis spirulina nepotlačuje váš imunitní systém.

Imunita:

Spirulina nejenom že nepotlačuje váš imunitní systém, ale, jak vyplývá z výsledků výzkumů, skutečně zvyšuje vaši imunitu. Přispívá ke zvýšení tvorby protilátek, bojujících proti infekcím, a buněk, které tvoří imunitní systém. I když je k potvrzení těchto účinků vlivu na lidské zdraví zapotřebí dalších výzkumů, předběžné studie ukazují, že spirulina (může napomáhat v boji proti infekcím a některým druhům rakoviny) a zlepšuje příznaky chronických autoimunitních onemocnění jako Crohnova choroba, fibromyalgie, lupus a chronický únavový syndrom.

Omega mastné kyseliny:

Spirulina obsahuje velké množství omega-3 a omega-6 mastných kyselin, potřebných pro komplexní a zdravou výživu. Konzumace dostatečného množství těchto tuků vám pomůže snížit riziko srdečních onemocnění, artritidy, cukrovky a dokonce i deprese. Pomáhají také snižovat hladinu špatného cholesterolu. Některé studie ukázaly, že denní dávka spiruliny může snížit jak cholesterol, tak i krevní tlak, což je důležité pro zdravé srdce.

Vitamin A:

Spirulina má obzvláště vysoký obsah vitaminu A ve formě beta karotenu. Tento vitamin představuje důležitou živinu, která má zásadní význam pro zdraví a fungování očí. Vitamin A (retinol) je životně důležitý pro mladistvou a svěží pokožku a pro zdravě sliznice.
Rakovina ústní dutiny: K prozkoumání role spiruliny v boji proti rakovině ústní dutiny je nezbytné provedení dalších výzkumů, ale v jedné konkrétní studii bylo prokázáno, že spirulina přispěla ke snížení výskytu rakoviny ústní dutiny mezi pacienty, kteří dlouhodobě žvýkali tabák. Účastníci výzkumu měli prekancerózní léze v ústech a denně jim byl podáván jeden gram spiruliny. Ke snížení počtu lézí došlo po roce.

Radiační ochrana:

Spirulina může chránit lidské tělo před škodlivým zářením a dokonce napomáhat léčbě poté, co bylo ozáření vystaveno. Byť zatím není jasné, které její vlastnosti se na tom podílejí, četné studie prokázaly, že pokud je použita při léčbě osob, které byly vystaveni radioaktivnímu záření, odstraňuje radiaci z těla a pomáhá jej léčit. Spirulina se s úspěchem používá k léčbě obětí jaderných katastrof včetně lidí z Černobylu.
Těžké kovy: Spirulina, stejně jako další typy sinic, velmi dobře absorbuje těžké kovy. Znamená to, že může být použita pro odstranění olova a arzénu z kontaminované vody. Úspěšně byla také podávána osobám, které pily kontaminovanou vodu. Spirulina absorbuje tyto kovy a odstraňuje je z těla.
Rejuva|Detox je zelený práškový smoothie, kombinující, podle toho, jaká chuť vám vyhovuje, užitečné vlastnosti 15-23 vysoce výživných super-potravin. Nejlepší kombinací jsou lesní plody.

Prášek ze spiruliny je jednou ze základních ingrediencí Vivienne Talsmat, která pro všechny své přírodní potravinové směsi používá pouze nejčistší spirulinu.

 

 

Camu-camu

Camu-camu – chybějící pramen mládí!

Co je Camu-camu?

Camu-camu, latinsky Myrciaria dubia, je ovoce, které pochází z malého, košatého stromu, rostoucího podél břehů řeky v deštných pralesech zemí, jako je Peru a Brazílie.

Camu camu obsahuje zdravé dávky železa, niacinu, riboflavinu, fosforu, draslíku, beta-karotenu a vápníku. Obsahuje také aminokyseliny jako leucin, serin, thiamin a valin, které synergicky pomáhají vašemu tělu tělo absorbovat vitamin C, stejně jako tuny dalších vitaminů a minerálních látek, nezbytných pro to, abyste si udrželi vzhled a pocit mládí.

Vitamín C působí jako antioxidant, který pomáhá neutralizovat volné radikály, odpovědné za mnoho chronických nemocí a předčasné stárnutí. Naše tělo si jej neprodukuje samo, takže vitamin C musíme čerpat z potravin, které konzumujeme. Pouhá porce prášku z camu camu obsahuje asi 1180 % vaší denní potřeby vitaminu C – pro získání stejné hodnoty byste museli sníst více než 10 pomerančů.

Některé studie naznačují, že lidé, kteří konzumují potraviny bohaté na vitamin C, se těší nižšímu výskytu rakoviny (včetně rakoviny kůže, děložního čípku a prsu). Potrava bohatá na antioxidanty je také spojená s nižším krevním tlakem a zdravějším srdcem.

Vitamin C také pomáhá předcházet věkem podmíněné makulární degeneraci, hlavní příčině slepoty u lidí nad 55 let. Je rovněž rozhodujícím stavebním prvkem kolagenu, který zajišťuje pokožce její pružnost. Narušení kolagenu je z velké části příčinou tvorby vrásek.

 

Jaké jsou nutriční benefity Camu-camu ?

 Vitamin C

Camu-camu si nezískal svou současnou popularitu na základě obsahu různých živin. Lidé jej ve skutečnosti vyhledávali pro jeho vysokou koncentraci vitaminu C. Vitamin C je nejznámější a snad nejdůležitější ze všech vitamínů. Tělo jej není schopno vyrábět, takže se do něj dostává konzumací potravy. Syntetický vitamin C, vyrobený farmaceutickými společnostmi, není dnes mezi informovanými lidmi, kteří měli možnost vyzkoušet si téměř neomezené výhody této superpotraviny, příliš populární.

Výzkumy zjistily, že vitamin C, který pochází z camu camu, ovoce velikosti hroznu, má na naše tělo hmatatelné účinky. Ti, kdo toto ovoce pravidelně konzumovali, se cítili naplněni energií a pocity štěstí. A co je nejdůležitější, vysoká koncentrace kyseliny askorbové v camu camu se projevila jako vynikající pro posílení lidského muničního systému, který nás chrání před běžnými onemocněními jako nachlazení či chřipka, ale také před podstatně vážnějšími chorobami.

Protirakovinový

Kyselina askorbová je nesmírně cenná, když jde o prevenci před některými typy chronických onemocnění, založených na oslabení imunitního systému. Vitamin C, který se v camu camu nachází v přírodní formě, působí na rozdíl od syntetického jako antioxidant. Díky schopnosti vitaminu C bojovat proti volným radikálům, číhajícím v lidském těle, je tělo podstatně silněji chráněno před rizikem vzniku rakoviny.

Antioxidační vlastnosti

Účinný antioxidant kyselina askorbová, obsažená v camu camu, likviduje volné radikály, které se zaměřují na DNA buněk, jejichž poškození může vést k onemocnění.

Ochrana mozku

Camu-camu poskytuje také ochranu mozku, kterému pomáhá předcházet neurodegenerativním onemocněním. Pravidelná konzumace ovoce camu camu zlepšuje fungování mozku.

Regulace krevního oběhu

Camu-camu je pravděpodobně jedním z nejvýživnějších druhů ovoce, které kdy existovaly, s jediným úkolem – posilovat zdraví lidí. Jak bylo zjištěno, další funkcí camu camu je posilovat zdraví člověka cestou zajišťování dobré cirkulace krve v tepnách a žilách.

Camu camu má velmi výraznou schopnost předcházet tvorbě usazenin v cévách (ateroskleróza). Kromě toho podporuje pružnost tepen a žil, což pozitivně působí na ideální krevní tlak.

Stabilizátor nálady

Lidský mozek má svůj vlastní mechanismus, řídící náladu člověka. Konzumace camu camu je v tomto ohledu velmi užitečná, protože díky vysokému obsahu vitamínu C dochází ke stimulaci produkce serotoninu v mozku. Osoby, které jsou ve stádiu zotavování z depresí, mohou toto ovoce konzumovat bez ohledu na to, že podstupují léčbu pomocí antidepresiv.

Protizánětlivost

Zánět je přirozená reakce imunitního systému na škodlivé podněty, jakými například je napadnutí zdravého lidského organizmu cizími elementy. Zánětlivá reakce nezahrnuje pouze určitou oblast těla, ale má vliv na celé tělo. Jde při ní spíše o systémový, nikoli pouze lokální charakter, protože při zánětu jsou ovlivněny také další části těla, jako je srdce a klouby. Vitamin C, pocházející z tohoto superovoce, bojuje díky svým přírodním protizánětlivým vlastnostem proti každému zánětu. Camu camu není všelékem na záněty, nicméně jej lze podávat společně s dalšími protizánětlivými léky dle předpisu lékaře.

Boj proti viru oparu

Camu camu obsahuje ve větší míře fytochemikálie, které dle provedených studií mají schopnost bojovat s latentním virem herpesu v lidském těle. Virus herpesu je obvykle v těle neaktivní a stimuluje se, když člověk dlouhodobě postrádá spánek a projevuje se u něj stres. Při podpoře imunitního systému fytochemikáliemi z camu camu se účinky tohoto viru snižují.

 

Prášek z Camu-camu ve vysokém množství je jednou ze základních složek Rejuva | Detox, účinné směsi pro pokrytí všech vašich každodenních nutričních potřeb.

Obsahuje kompletní bílkoviny, sacharidy, vlákninu, esenciální mastné kyseliny, fytonutrienty, rostlinné steroly, vitamíny, minerály a je velmi bohatým zdrojem antioxidantů, kombinovaným v lahodné superpotravině obohacené navíc o konopní bílkoviny, nejvíce vyvážený zdroj rychle vstřebatelných přírodních bílkovin. Rejuva | Detox také obsahuje výběr trav známých jako účinně odstraňovače těžkých kovů, a je vysoce ceněný všemi, kdo pečují o své zdraví.

Maca je fantastický zdroj energie a vitality, podporuje duševní svěžest a zlepšuje vytrvalost. Jílm a inulín mají protizánětlivé vlastnosti, a je známo, že podporují činnost jater a trávicího traktu. Chlorella je na živiny bohatá superpotravina, obsahující všechny esenciální aminokyseliny, které, jak je známo, posilují imunitní systém.

Myrciaria Dubia (camu-camu), je známá jako nejbohatší zdroj přírodně se vyskytujícího vitamínu C na této planetě.

 

 

Lesní plody

Lesní plody – vynikající cesta k lepšímu zdraví

To, že borůvky jsou prospěšné zdraví, jistě víte. Ale víte také, že borůvky vám mohou pomoci díky obrovskému množství zdravotních účinků, které mají? Jde zde například o redukci břišního tuku, prevenci infekcí močových cest, zlepšení zraku, zlepšení hladiny cukru v krvi, prevenci onemocnění srdce, snižování hladiny cholesterolu v krvi, léčbu zánětů, zvýšení kostní hmoty. Pomáhají také zlepšovat paměť, koordinaci a rovnováhu u osob ohrožených Alzheimerovou chorobou.

Vědci zkoumají účinky borůvek a mrazem sušených borůvkových prášků od roku 1990. Závěr je, že pravidelná konzumace borůvek příznivě působí na všechny výše vyjmenované neduhy. Hlavním důvodem toho je vysoká antioxidační aktivita borůvek, která má schopnost neutralizovat volné radikály.

Volné radikály jsou vysoce reaktivní molekuly. Molekuly mají dva páry elektronů. Volný radikál „ukradne“ elektron ze zdravé buněčné membrány, což způsobí, že ta se stane nestabilní. Výsledkem je, že ze zdravé buňky se stává volný radikál, a aby přežila buněční smrt, musí „ukrást“ elektron z jiné buňky. K tomuto procesu dochází každou 90 miliontinu vteřiny, a tímto způsobem stárneme, degenerujeme, přichází nemoci a smrt. Jediným obranným mechanizmem těla jsou obnovitelné zdroje antioxidantů. Volné radikály, jako jsou mastné kyseliny, proteiny a bohužel i DNA, způsobují poškození buněk a případně jejich smrt. Když antioxidant předá volnému radikálu jeden ze svých elektronů, nedochází k žádnému poškození, volné radikály jsou neutralizovány a vyloučí se z těla prostřednictvím močového ústrojí. Volné radikály jsou zodpovědné za předčasné stárnutí a za nemoci jako rakovina, srdečná onemocnění a Alzheimerova choroba.

Borůvky jsou neustále na vrcholu grafů ORAC. ORAC je zkratka pro absorpční kapacitu volných radikálů. Test „hází do ringu“ spoustu agresivních volných radikálů s týmem synergických antioxidantů v dané potravině a vyjadřuje, jak antioxidanty ničí nebo absorbují volné radikály.

Borůvky jsou jedním z největších pokladů přírody a nabízejí nesčetné množství zdravotních účinků.

Prášek z borůvek se vyznačuje vysokým obsahem vitamínu C, vitaminu K, vlákniny a dalších antioxidantů, které neutralizují volné radikály, vstupující do našeho těla prostřednictvím jídla – pesticidy, látky znečišťující životní prostředí a jiné vzduchem se šířící chemikálie, záření mobilních telefonů a cigaretový kouř, stejně jako průmyslová rozpouštědla, která se k nám dostávají ve vodě.

Dokonce i zdravý člověk má organizmus poškozen volnými radikály, a to v důsledku procesu v těle, tj. zánětů a dokonce i cvičení.

Borůvky obsahují sloučeniny zvané polyfenoly, a jednou z kategorií polyfenolů jsou antokyany, dodávající borůvkám jejich barevný pigment. Ty tělu poskytují většinu antioxidační síly. Vědci se domnívají, že borůvky, bohaté na antokyany, jsou spolehlivými spojenci zdravého stárnutí, kteří poskytují podporu kognitivním funkcím a paměti, regulují dokonce i zdravou hladinu cukru v krvi a podporují zdraví kardiovaskulárního systému. Výtažky z borůvek zlepšují funkce mozku, podporují zdravou úroveň krevního tlaku a zdravé reakce na záněty.

Překvapující účinky borůvek

Borůvky posilují paměť

Prevalence demence se zvyšuje s nárůstem starší populace. Při absenci účinné terapie jsou pro řešení tohoto problému veřejného zdraví nezbytné preventivní přístupy. Borůvky obsahují polyfenolické sloučeniny, především antokyany, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky. Anthokyanin má kromě toho vliv na zvýšenou neuronovou signalizaci v mozkovém centru, zprostředkovává funkci paměti a zlepšuje eliminaci glukózy, čímž se zmírňují procesy neurodegenerace. Výzkumníci z centra zdraví University of Cincinnati dosáhli při studiu propojení mezi borůvkami a pamětí velmi zajímavých výsledků. Jejich studie na starších osobách s počínajícím úbytkem paměti zjistila, že funkce paměti byla posílená poté, co pily po dobu 12 týdnů šťávu z divokých borůvek. Výzkumník z University of Cincinnati poznamenal: „Pokud nám je známo, jde zde o první pokus u lidí, posuzující potenciální přínos borůvek a doplňků z nich na neurokognitivní funkce u starších osob se zvýšeným rizikem demence.“

Tato studie zahrnovala malou skupinu osob, která konzumovala borůvkový džus ke snídani, obědu a večeři. Cílem bylo najít řešení narůstajícího problému úpadku kognitivních funkcí ve vyšším věku.

Borůvky podporují zdraví srdce

Výkonný antioxidant anthokyanin, obsažený v borůvkách, prospívá srdci tím, že zlepšuje krevní oběh a bojuje proti hromadění usazenin, které mohou ucpat tepny a vést k infarktu. Výzkum také ukazuje, borůvky mohou zlepšit zdraví cévního systému, pomáhají snižovat krevní tlak. U osob, které konzumovaly alespoň jednu porci borůvek jednou za týden, se snížila pravděpodobnost hypertenze o deset procent.
Prášek z borůvek pomáhá vašemu srdci! Konzumace borůvek snižuje riziko vzniku aterosklerózy, pomáhá předcházet srdečním onemocněním, pro které je charakteristické hromadění usazenin v tepnách.
Výsledky studie časopisu Women’s Health ukazují, že u žen, které do svého jídelníčku zařadily potraviny s vysokým obsahem anthokyaninu, se projevilo výrazně snížené riziko vzniku srdečních chorob. Potenciální kardiovaskulární přínosy fytochemikálií na cévy jsou pravděpodobně spojené se zvýšením pružnosti cév, snížením propustnosti, snížením výskytu zánětů, snížení shlukování krevních destiček a obecně antioxidační aktivitou. Většina z těchto účinků je potvrzená na základě studií in vitro. Nicméně, několik studií u lidí potvrdilo ochrannou roli anthokyaninu při onemocněních srdce a snižování cholesterolu.

Borůvky předchází infekcím močového ústrojí

Borůvky obsahují flavonoidy, které napomáhají prevenci infekcí močových cest. Určité bakteriální působení v oblasti vnitřních stěn močových cest může vést k zánětům a dalším komplikacím. Díky svým antibiotickým vlastnostem mohou borůvky zastavit růst těchto bakterií.

Další účinky

Borůvky podporují zdraví očí. Obrovské množství výzkumů borůvkového extraktu potvrzuje zlepšení nočního vidění.

Pokud jde o prevenci rakoviny, většina výzkumů, zahrnující doplňky stravy z borůvek, je založena na studiích in vitro a na zvířatech. Důležitými činiteli při prevenci rakoviny mohou být anthokyanin a antioxidanty kyseliny ellagové v borůvkách. Dle některých studií spočívá potenciál antokyanů v jejich schopnosti zastavit bujení rakovinových buněk v tlustém střevě.

Velmi nadějné jsou výzkumy v oblasti obzvláště agresivní rakoviny prsu. Většina výzkumů byla doposud provedená na myších, ale postupně se přesouvá k testování na pacientech. Vědci potvrzují, že konzumace borůvek přispěla ke snížení růstu a šíření třílůžkových negativních buněk rakoviny prsu u myší. Proti této agresivní formě rakoviny je zatím velmi málo účinných léků.

Výzkumníci experimentovali s myšmi, kterým byly implantovány tři negativní buňky rakoviny prsu. Ve srovnání s myšmi, které neobdržely prášek z borůvek, ty, do jejichž jídelníčku bylo zařazeno 5 % prášku z mrazem sušených borůvek, měly nádor o 75 % menší. Velikost nádoru se zmenšila o 60 % u myší, které dostávaly 10 % prášku z borůvek. Molekulární analýza ukázala, že díky konzumaci borůvek se změnilo chování genů, způsobujících záněty, rakovinu a metastázy tak, že došlo ke snížení rizika rakoviny. V dalším pokusu vědci zjistili významný pokles metastáz u myší, které konzumovaly stravu obsahující pět procent borůvkového prášku, ve srovnání s těmi, které borůvky nedostávaly.

Přes nezbytnost dalšího výzkumu k potvrzení účinnosti borůvek na lidi, je již teď možné říct, že množství prášku z borůvek, použité ve studiích lze velmi jednoduše konzumovat. 5 % prášku z borůvek se rovná cca dvěma šálkům borůvek denně.

Rejuva|Burn a Rejuva|Detox obsahuje nejčistší prášek z organických borůvek.

 

 

 

Ječná tráva

Ječná tráva je zázračná superpotravina

Význam zelených potravin

Význam zelených potravin v naší stravě je vědecky ověřen. Živiny ze zelených potravin podporují zdravou krev a krevní oběh. Železo, kyselina listová, vitamin C, vitamin B12, pyridoxin a bílkoviny jsou důležité pro tvorbu a udržení přiměřené hladiny hemoglobinu a červených krvinek. Dostatek chlorofylu znamená zároveň dostatek lipolytických enzymů, které stimulují uvolňování volných mastných kyselin z tukových buněk, což zpětně podporuje proces snižování tělesného tuku. Jak bylo zjištěno, vitamin K chrání tělo před arteriální kalcifikací a oxidací (poškození volnými radikály) a před vysokou hladinou cholesterolu. Vitamin K i vápník zajišťují správnou sráženlivost krve.

Účinky ječné trávy

Ječná tráva je jednou ze zelených trav. Opravdová krása ječmene se nachází v listech, silných mladých zelených výhoncích, které se tvoří před zrnem. Mladé listy mají obrovskou schopnost absorbovat živiny z půdy. Když jsou výhonky ječmene vysoké cca 30 – 35 cm, obsahují všechny vitamíny, minerály a bílkoviny nezbytné pro výživu, plus chlorofyl. Tyto látky se snadno asimilují v celém trávicím traktu a umožní tělu okamžitý přístup k životně důležitých živin.

V listech zeleného ječmene se nachází velké množství vitaminů a minerálních látek. Patří mezi ně draslík, vápník, hořčík, železo, měď, fosfor, mangan, zinek, beta karoten, vitamin B1, B2, B6, C, kyselina listová a kyselinu pantotenová. O ječné trávě se říká, že obsahuje 30 krát více vitamínu B1 a 11-tinásobné množství vápníku, než je v kravském mléce, 6.5 krát více karotenu a téměř pětinásobek železa než špenát, ale také 7 krát více vitaminu C než pomeranče, čtyřikrát více vitamínu B1 než celozrnná pšeničná mouka a 80 mikrogramů vitaminu B12 na 100 g sušené šťávy z ječmene.

Enzymy

(ječná tráva jich obsahuje až 1000) jsou nezbytné regulátory těla, bez kterých by naše buňky nemohly fungovat a my bychom zahynuli. Ječná tráva má jednu z nejvyšších hladin přírodních enzymu SOD (superoxiddismutázy), což je silný antioxidant, který chrání buňky před toxickými volnými radikály, považovanými za hlavní příčinu stárnutí.

Ječná tráva obsahuje také jednu s nejúžasnějších živin: chlorofyl, přírodní detoxikační prostředek, který zbavuje střeva uložených toxinů.

Aminokyseliny a bílkoviny v ječné trávě

Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin; 20 z nich je přítomných v tělesných bílkovinách ve významné kvalitě. Bílkoviny jsou hlavní složkou každé buňky a tělních tekutin (kromě moči a žluči) a jsou tedy nezbytné pro kontinuální růst buněk, jejich regeneraci a produkci energie, kterou potřebujeme pro život. Další výhodou listových proteinů ječné trávy je to, že jsou polypeptidy, menší proteiny, přímo absorbované do krve, v níž podporují buněčný metabolismus (chemické změny, které potřebujeme pro život) a neutralizují látky, které mají nepříznivý vliv na naše zdraví. Ječná tráva obsahuje 18 aminokyselin včetně 9 esenciálních, tedy těch, které musíme dostat ze stravy, protože tělo není schopno produkovat je samo o sobě.

Zásaditost ječné trávy

Listy ječné trávy jsou vysoce alkalické, takže jejich trávení nám pomáhá udržet si vnitřní orgány dostatečně alkalické a poměr kyselosti vyrovnaný. Naše buňky nemohou dostatečně fungovat, pokud není poměr pH (které měří zásaditost a kyselost) ve velmi úzkém rozmezí. Normální pH krve je 7,4. Většina zpracovaných potravin je kyselá a když jich konzumujeme příliš mnoho, rovnováha kyselosti a zásaditosti se naruší, což může vést k únavě.

Nedávné výzkumy odhalily velké množství dalších možných účinků ječmene. Extrakty z něj mají hypercholesteromické a protizánětlivé vlastnosti. Byl izolován a popsán nový antioxidant, 2″-O-glukosylisovitexin, jehož antioxidační aktivita se vyrovná, nebo je dokonce vyšší než u vitaminu E. Studie také prokázaly, že když se přidá šťáva z ječné trávy do poraněné buňky, DNA buněk rychleji regeneruje, což může přispět ke předejití změn, často vedoucích k rakovině, předčasnému stárnutí a úhynu buněk.

Medicínské účinky prášku z ječné trávy

Ječná tráva je sazenice ječmene. Obvykle se sklízí asi 200 dní po vyklíčení, když jsou výhonky o něco nižší než 30 cm.

Nutriční hodnota – ječná tráva je koncentrovaným zdrojem téměř tří desítek vitamínů a minerálů a je obzvláště bohatá na vitamíny A, C, B1, B2, kyselinu listovou a vitamin B12, dále pak na vápník, železo, draslík a chlorofyl. Na rozdíl od většiny rostlin poskytuje ječná tráva všech devět esenciálních aminokyselin (těch, které naše tělo nedokáže vyprodukovat).

Všechny produkty Rejuva obsahují ječnou trávu, a to pro obrovské množství jejích nutričních hodnot a účinků. Naše ječná tráva je dodávána z Nového Zélandu a je považována za absolutně nejčistší a nejvýživnější ječnou trávu na světě.

 

Kakao

Kakao je zázračná superpotravina pro zdraví a vitalitu

Není to tak dávno, co se v tisku objevila novinka: čokoláda, jedno z nejdekadentnějších potěšení člověka, je skutečně dobrá pro naše zdraví! Následovalo masové nadšení a všechny druhy čokolády zmizely z regálů. Média bohužel pozapomněla upřesnit, že tato dobrá zpráva nemá nic společného s typickou komerční, chemicky zpracovanou a cukry a chemikáliemi naládovanou čokoládou. Tou dobrou ingrediencí je kakao, prášek, který dodává čokoládě její výraznou chuť. Zbytek je hlavně cukr, příčina tolika zdravotních problémů!

Co je Kakao?

Kakao je malý, stále zelený strom, rostoucí v Jižní Americe, může být považován za nejcennější strom na světě, protože z jeho plodů vznikají nejžádoucnější delikatesy na světě. Aztékové, kteří jako první připravili kakaový nápoj cacahuatl, obsahující vodu, kakao, vanilku, kukuřici, chilli, pepř a sůl, vynalezli slovo „kakaový“. Aztékové věřili, že kakaové boby jsou posvátným darem bohů. Kakaové boby byly tak ceněny, že se používaly jako platidlo. Když Indiáni obchodovali se španělskými dobyvateli, tajemství mocného nápoje se dostalo do Evropy. Evropané poté začali pěstovat kakaovníky ve svých evropských koloniích. Kakaové boby jsou používány k výrobě kakaového prášku a kakaového másla, používaných při vaření, výrobě parfémů a kosmetických prostředků, a dokonce i lékařství.

Kakaovník produkuje semena, která se suší, loupou a minimálně zpracovávají do produktu, kterým je v podstatě surová čokoláda, známá také jako syrová kakaová drť. Tuto lze použít k výrobě různých druhů komerční čokolády a často je používaná jako laskominka. Surová čokoláda je mírně hořká a lze ji sladit medem, nebo se používá do pečiva. Kakaová drť a tmavá čokoláda má významné účinky na trávicí trakt, srdce, cévy a hladinu cukru v krvi.

Zdroj nejúčinnějších antioxidantů

Surové kakao obsahuje polyfenoly, jedny z nejsilnějších antioxidantů, mající schopnost rozbíjet tukové buňky a snižující riziko vzniku aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění. Antioxidační účinek polyfenolů je mnohem silnější než u většiny běžných antioxidantů jako vitamin C a E.

Kakaové boby jsou díky obsahu tryptofanu, fenyletylaminu, anandamidu a hořčíku (které pomáhají lidskému tělu produkovat serotonin) považovány za přírodní antidepresiva. Tyto látky způsobují to, že konzumace čokolády je radostí, zmírňuje úzkost a deprese… a také zabraňuje únavě.

Antioxidanty neutralizují volné radikály, což jsou nestabilní molekuly s chybějícím elektronem, které získávají elektrony od jiných molekul. Volné radikály mohou způsobit poškození DNA, což přispívá k stárnutí a vzniku rakoviny. Antioxidanty také zabraňují oxidaci cholesterolu v krvi, která způsobuje aterosklerózu. Oxidace cholesterolu způsobuje, že tento vstupuje do endoteliální vrstvy cév, kde aktivuje endotelové buňky a buňky imunitního systému, a tím způsobuje zánět. To v konečném důsledku vytváří zanícené a nestabilní usazeniny, které se hromadí v tepnách a blokují průtok krve, nebo způsobují srážení krve, což vede k cévním mozkovým příhodám nebo srdečnímu infarktu. Tím, že antioxidanty zabraňují oxidaci cholesterolu, snižují riziko aterosklerózy a srdeční zástavy.

Bohaté na minerály:

Hořčík

kakaové prášky jsou největším zdrojem hořčíku mezi všemi potravinami. Naše tělo denně potřebuje sedm základních makrominerálů. Jedním z nich je hořčík, a dále pak sodík, chlor, vápník, draslík, fosfor, síra a další. Je jich zapotřebí denně minimálně 100 mg, a je úžasné, že celé toto množství můžeme do těla dostat konzumací surové čokolády. Více než polovina hořčíku se ukládá v kostech, zbytek pak ve svalech, tělních tekutinách a měkkých tkáních. Proto je hořčík důležitý pro tvorbu kostí a zubů, přenos nervových signálů, svalovou relaxaci a sekreci parathormonu, řídícího koncentraci vápníku v krvi. Nedostatek hořčíku je nejběžnějším nedostatkem minerálů v západním světě, a to zejména u starších pacientů, a způsobuje rezistenci na inzulín, osteoporózu a ischemické choroby srdeční. Hořčík má synergickou roli ve více než 300 enzymatických funkcích v těle. Pomáhá také tělu zpracovávat tuky a proteiny a je důležitý pro produkci a činnost některých enzymů.

Síra

Je nezbytná při tvorbě mnoha proteinů a enzymů v buňkách a je důležitá pro zdravé vlasy, nehty, kůže a pojivové tkáně. Podporuje také detoxikaci jater a zdravé funkce pankreatu. Je rovněž důležitá pro produkci výrobu vitamínu B1 a biotinu a pro konverzi sacharidů na využitelnou energii.

Železo

Jedna 28gramová porce surového kakaového prášku obsahuje 314 % doporučené denní dávky železa. Železo je nezbytné pro výrobu a funkce hemoglobinu, který přenáší molekuly kyslíku v krvi. Je také důležité pro činnost mnoha enzymů a jiných proteinů, jako je myoglobin ve svalových buňkách a enzymy v metabolismu glukózy a mastných kyselin.

Draslík

Draslík reguluje krevní kyselost, snižuje krevní tlak a je důležitý pro normální funkci svalových buněk, nervových buněk, srdce, ledvin a nadledvinek.

Fosfor

Fosfor je nezbytný pro zdravé kosti a zuby. Je také důležitý pro tvorbu ATP a dalších molekul. ATP je použitelný zdroj energie získané z metabolismu glukózy a mastných kyselin v našich buňkách.

Vápník

Vápník je hlavní složkou kostí a zubů. Je také důležitý pro buněčnou signalizaci, svalové kontrakce a sráženlivost krve. I když má kakaový prášek vysoký obsahem vápníku, není jeho dobrým zdrojem, protože má také vysoký obsah kyseliny šťavelové, která vápníku brání ve vstřebávání.

Kakao obsahuje také zinek, měď a mangan.

 

Vitaminy:

Kyselina listová: Kyselina listová je důležitá pro formování DNA a RNA a tvorbu nových buněk, a je součástí hemoglobinu, která přenáší kyslík v červených krvinkách.

Kakao obsahuje také malé množství vitaminů B6, E, K a cholinu.

Zdravotní účinky kakaa

Zdravé srdce

Kakao prospívá srdci a celému kardiovaskulárnímu systému. Téměř 200 studií v posledním desetiletí ukazuje, že snižuje hladinu cholesterolu, špatný cholesterol LDL, který tvoří usazeniny na stěnách tepen, zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu HDL, snižuje krevní tlak, zlepšuje krevní oběh, ředí krev, snižuje riziko kornatění tepen, výskyt zánětů, riziko onemocnění srdce a mozkové mrtvice a chránit organizmus po infarktu.

Zdravý mozek

Kakao, bohaté na flavanol, zvyšuje průtok krve do mozku, což prospívá léčbě demence a mrtvice, přísunu duševní energie, snižování mentální únavy a výskytu „mlhových momentů mozku.“ Výzkum prokázal, že čím více kakaa konzumujme, tím lepšího výkonu v testech na duševní svěžest a paměť dosahujeme.

Cukrovka

Kakao zlepšuje schopnost buněk řídit hladinu cukru v krvi. Během klinických testů na zdravých osobách bylo zjištěno, že kakao nezvyšuje hladinu cukru v krvi stejným způsobem jako potraviny nebo nápoje, obsahující kofein. Vědci dospěli k závěru, že ve skutečnosti má kakao méně narušující účinek na hladinu cukru v krvi, než téměř všechny jiné potraviny.

Astma

Díky svým vasodilatačním účinkům je kakao zvláště účinné na snížení astmatických příznaků.

Vrásky

„Foto-stárnutí“ je vědecký název pro vrásky, stařecké skvrny a další poškození kůže UV zářením během celého života. Vysoký příjem flavonu z kakaa může zdvojnásobit odolnost pokožky proti jejímu poškození UV-zářením. Kakao také změkčuje pokožku.

Vysoký krevní tlak během těhotenství

Vysoký krevní tlak během těhotenství může ohrozit život matky i plodu. Je prokázáno, že vysoký příjem flavonu z kakaa výrazně snižuje toto riziko, dokonce až o 40 % ve třetím trimestru.

Výdrž a vytrvalost

U sportovců, kteří pili kakaové nápoje, se zlepšila výdrž až o 51% víc e než u těch, kteří pili jiné nápoje pro sportovce.

Podpora dobré nálady

Fenyletylamin, obsažen v kakau, prodlužuje účinky chemických látek v mozku, které nám navozují dobré pocity.

Rejuva|Detox používá ve svém složení vysoké procento surové čokolády.

 

 

Maka

Zázračné účinky maky

Co je Maca?

Maca (Lepidium meyenii) je kořenu podobná zelenina z peruánských And. Roste v jedné z nejtvrdších zemědělských půd na světě, bohaté na sopečné minerály, zažívá mrazivé teploty, prudké větry a intenzivní sluneční světlo. Maca je jediná známá rostlina na světě, která může růst a rozvíjet se v tak vysoké nadmořské výšce a v takovém nepříznivém počasí. Pro více než dvě tisíciletí, používají Peruánci kořen maky jako jídlo a léky na podporu plodnosti, vytrvalosti, energie, vitality a sexuální síly.

Jako potravinový doplněk má maka tonizující účinky na biochemické fungování lidského těla. Hlavním z nich je zvýšení endokrinní funkce. Endokrinní systém zahrnuje všechny žlázy a jimi vylučované hormony, které existují v organismu řídí takové procesy jako plodnost, sexuální funkce, trávení, mozková činnost, nervový systém, fyziologie a hladina energie v těle. Hormonální regulace je zodpovědná za všechny fyziologické pochody, které nám umožňují vychutnávat si nesčetné pocity z dynamického života včetně těch, které souvisejí se sexuálním vzrušením, fyzickými aktivitami a duševně-emočními stavy bytí. Kořen maka je adaptogen, což znamená, že zvyšuje schopnost těla bránit se proti fyzickému i mentálnímu oslabení tím, že stimuluje nebo snižuje některé hormonální reakce a vytváří rovnováhu. Činí tak cestou podpory nadledvin a hypofýzy zdraví, z nichž obě jsou základem správné endokrinní funkce.

Zdravotní účinky maky

Libido

Maka je pravděpodobně nejznámější pro své účinky na sexuální libido člověka. Konzumací některých forem kořene maky se zvyšuje sexuální apetence a výdrž mužů i žen, z čehož vznikla přezdívka maky – Viagra přírody. Libido je částečně řízeno hladinou serotoninu v těle a působením proti chemickým faktorům, inhibujícím sexuální dysfunkce. Maka tak napomáhá zlepšení hladiny energie v těle a přirozenému vzrušení při sexuálních aktivitách.

Počet spermií

Konzumace maky je spojená také se zvýšením počtu spermií u mužů, což vede k úspěšné reprodukci, protože zvýšení počtu spermií se obvykle odráží ve vyšších schopnosti početí. Vyšší počet spermií často vyvolává u muže vyšší sexuální důvěru v muže, čímž se zlepšuje kvalita jeho osobního života.

Pohyblivost spermií

Kromě zvýšení počtu spermií maka zvyšuje i jejich pohyblivost! Pohyblivost znamená volnost pohybu a poměr aktivity spermií a spotřeby energie. Přidáním maky do svého jídelníčku můžete zvýšit pohyblivost svých spermií a zvýšit tak šanci na početí potomka.

Plodnost

Studie prokázaly, že u žen, které konzumují maku, došlo k posílení jejich reprodukční schopnosti. Nejen, že maka představuje vynikající způsob, jak zvýšit počet spermií a plodnost u mužů, ale je ideální pro oba partnery, protože výrazně zvyšuje šanci partnerky na otěhotnění.

Zdravé kosti

Přidání maky do jídelníčku může také zvýšit hustotu a pevnost kostí. Působí také jako prevence proti osteoporóze. Maka je spolu s další brukvovitou zeleninou bohatým zdrojem vápníku, který je nedílným vitaminem pro podporu zdravých a pevných kostí.

Antidepresivní vlastnosti

Další funkcí maky je potlačování deprese, vyvolané sexuální dysfunkcí. Maka zlepšuje náladu a energetickou hladinu a působí proti běžné příznakům, pocházejícím z užívání antidepresiv, například kvůli snížení sexuálního apetitu.

Homeostáze

Maka je zdrojem mnoha jedinečných alkaloidů a podstatně více vitaminových živin, než najdete v mnoha potravinách. Tato směs organických atributů jí dává „adaptogenní kvality“, což znamená, že pozitivně reaguje na stres v organismu a podporuje homeostázi, neboli rovnováhu v těle, to vše bez přidání nějaké toxické látky nebo umělé chemikálie.

Energie a výdrž

Maku používali peruánští domorodci jako způsob, jak zvýšit energii a vytrvalost při jakémkoli úkolu. A to díky vysokým hodnotám proteinů, vitamínů a minerálů. Nyní je Maka mezinárodně dostupný doplněk, každý si může užít zvýšené energie

Imunitní systém

Přidáním Maky do každodenního jídelníčku, stačí pouze malá lžička denně, můžete výrazně zvýšit sílu vašeho imunitního systému. Jedním z nejdůležitějších aspektů je vysoký obsah bílkovin. Maka obsahuje téměř pětkrát více bílkovin v jedné dávce než brambory a protein je nezbytnou součástí vyvážené stravy. To může posílit váš imunitní systém. Silná imunity je jednou ze základních částí celkového zdraví, takže Maka je moudrá volby pro ty, kteří chtějí zabránit nachlazení.

Menopauza

Maka je dobrou volbou pro ženy, které chtějí vybalancovat své nálady a energetické hladiny, když prochází menopauzou. Studie prokázaly, že přidáním Maky k běžné stravě, byly ženy schopny snížit úzkosti a nálady. Mnozí lidé váhají s užíváním antidepresiv pro rovnováhu a zlepšení nálady, takže maka poskytuje přírodní možnost zmírnit tyto problémy.

 

Rejuva|Burn a Rejuva|Detox obsahuje nejčistší prášek z Maky.

 

 

 

Neloupaná rýže

Úžasné účinky neloupané rýže na pleť, vlasy a zdraví

Celozrnné potraviny jsou důležitou součástí každého jídelníčku a často jsou označovány za nejzdravější stravu, kterou kdy můžete konzumovat. Jednou z těchto celozrnných potravin je neloupaná rýže, tedy rýže, která je přírodní a nerafinovaná.

Neloupaná rýže je celozrnná rýže, která se skládá z několika vrstev. Má mírné ořechovou příchuť a je o něco tužší než bílá rýže. V neloupané rýži se odstraňuje pouze její vnější vrstva, která není jedlá, takže všechny vlákna a živiny jsou v ní zachovány.

Bílá rýže vlastně tvoří vnitřek neloupané rýže. Neloupaná rýže se zpracovává a mele a mění se na rýži bílou. Proces mletí a leštění, který mění neloupanou rýži na bílou, ničí 67 % vitaminu B3, 80 % vitamínu B1, 90 % vitaminu B6, polovinu manganu, polovinu fosforu,
60 % železa a všechny vlákniny a esenciální mastné kyseliny. Ve Spojených státech zákon ukládá, že plně mletá a leštěná bílá rýže musí být „obohacena“ o vitaminy B1, B3 a železo. Avšak forma těchto živin, zpětně přidávaných do zpracované rýže, není stejný jako u původní, nezpracované verze a minimálně 11 není v „obohacené“ rýži ničím nahrazeno.

Slovo „obohacení“ zní velmi lákavě, ale realita je taková, že se jedná o další Frankensteinovo jídlo. Většina konzumentů bílé rýže si neuvědomuje, jakým zneužitím tato kdysi biodynamická potravina prochází. Různé země mají různé postupy obohacení, avšak všechny z nich jsou drahé, časově náročné a nezdravé. Níže jsou uvedeny některé z příkladů: při parboilingu se ztrácí 20-100 % živin, které v rýži ještě zůstaly, při kyselinovém parboilingu se jako jeden z komponentů používá kyselina sírová, která je uvedena na mezinárodním seznamu nebezpečných látek a je také označena jako karcinogen. Během sušení rýže teplem se používá mastek a kyselina octová – jednoduše jde zde o mnoho nezdravých procesů a náhražek, které mají rýži napomoci nasát do sebe hrst syntetických vitamínů a železa… Proto vám doporučujeme natrénovat si své chuťové pohárky tak, aby si vychutnaly neloupanou rýži.

Neloupaná rýže je přírodní zdravá potraviny bohatá na minerály jako mangan, železo, zinek, fosfor, vápník, selen, hořčík a draslík. Vitaminové bohatství hnědé rýže zahrnuje vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamín B3 (niacin), vitamín B6, kyselinu listovou, vitamin E (alfa-tokoferol) a vitamín K. Neloupaná rýže je zdrojem bílkovin a doplňuje váš jídelníček množstvím vlákniny. Zároveň poskytuje vašemu tělu zdravé a životně důležité mastné kyseliny.

Většina z nás jsou si uvědomuje, že neloupaná rýže je lepší než bílá. Vyznačuje se super kvalitou a množstvím živin. Mezi její zdravotní účinky patří lepší fungování kardiovaskulárního systému, trávicího systému, mozku a nervového systému. Je nasycená výkonnými antioxidanty, poskytujícími úlevu od celé řady onemocnění, jako je vysoký tlak, nezdravá hladina cholesterolu, stres, deprese a kožní onemocnění. Vysoký obsah živin v neloupané rýži prokazatelně prospívá při nemocech jako rakovina, obezita, cukrovka, neurodegenerativní poruchy a nespavost. Má antidepresivní účinky, udržuje v dobrém stavu kosti a posiluje imunitní systém.

Mnoho lidí dává kvůli zdravotním účinkům přednost neloupané rýži před bílou. Ale čím je tak zdravá?

Cukrovka

Stravování při onemocnění cukrovkou znamená velmi pečlivě si volit své potraviny a moudře vybírat nejlepší sacharidy, aby vyhovovaly vaší dietě. Neloupaná rýže je prospěšná pro diabetiky a hyperglykemické osoby. Má nízký glykemický index, takže napomáhá při snižování vysoké hladiny inzulínu a při stabilizaci hladiny cukru v krvi. Vědci odhadují, že nahrazení 50 g bílé rýže stejným množstvím neloupané snižuje riziko vzniku cukrovky typu 2 o 16 %. Srovnávací studie potvrdila, že neloupaná rýže je bohatá na kyselinu fytovou, vlákniny a základní polyfenoly. Je to komplexní sacharid, který ve srovnání s bílou rýží pomáhá tím, že pomaleji uvolňuje cukr.

Neloupaná rýže pro zdravé srdce

Tříletá studie více než 200 osob s kardiovaskulárními onemocněními, zveřejněná v časopise American Heart Journal ukazuje, že u osob, které konzumují šest 6 porcí celozrnných potravin týdně bylo zaznamenáno:

  • zpomalení progrese aterosklerózy, výskytu plaku, zužujícího cévy, jimiž proudí krev
  • snížení progresi stenózy, zúžení průměru arteriálních průchodů

Výzkum ukazuje, že složka ve vrstvě kolem zrn neloupané rýže působí proti endokrinní bílkovině angiotensin II, jednomu z faktorů rozvoje hypertenze a aterosklerózy.

Psychosomatické zdraví kojících žen

Naklíčená neloupaná rýže prospívá duševnímu zdraví kojících matek. Investigativní studie ukázaly pozitivní výsledky s ohledem na snížení poruch nálady, fází deprese a únavy. Přišla také k závěru, že konzumace neloupané rýže během kojení zvyšuje schopnost organismu odolávat stresu a zlepšuje jeho celkovou imunitu.

Zdraví trávicího traktu

Neloupaná rýže je zdravá potravina, kterou můžete zařadit do každodenního jídelníčku pro udržení zdravého zažívacího traktu. Je také známá jako nerozpustná vláknina, což znamená, že prochází trávicím traktem bez toho, že by se výrazněji měnila. Nerozpustné vlákna, jako je neloupaná rýže, pomáhají snadnějšímu posunu zkonzumovaných potravin přes střeva a ulehčují trávení. Neloupaná rýže také pomáhá rychlejšímu odstraňování toxinů z trávicího traktu. Jídelníček s vysokým obsahem vlákniny výrazně snižuje problémy s hemoroidy a zácpou.

Posílení imunitního systému

Neloupaná rýže je bohatá na významné množství vitaminů, minerálů a esenciálních fenolových komponentů, pomáhajících posilovat imunitní systém. Vyživuje tělo, urychluje hojení a zvyšuje schopnost organizmu bojovat s infekcemi.

Rakovina

Neloupaná rýže je užitečná při prevenci různých druhů rakoviny, jako je rakovina tlustého střeva, rakovina prsu a leukémie. Její prospěšný účinek lze připsat přítomnosti silných antioxidantů a vysokému obsahu vlákniny. Obsah vlákniny v neloupené rýži jí umožňuje vázat na sebe škodlivé toxiny, způsobující rakovinu, čímž se zabraňuje jejich ukládání na stěnách tlustého střeva a naopak, umožňuje jejich vylučování z těla. Investigativní studie hodnotící chemopreventivní vlastností neloupané rýže potvrdila, že otruby neloupané rýže obsahují esenciální fenoly, jako je tricin, kyselina ferulová, kyselina kávová, které jsou v bílé rýži přítomny v podstatně nižším množství. Tyto fenolové složky výrazně napomáhají zabraňovat bujení buněk a předcházet rakovině prsu a tlustého střeva. Další studie prokázala stimulační účinek naklíčené neloupané rýže na indukci apoptózy a jeho inhibičních účinků na produkci rakovinných buněk leukémie. Výzkumy navíc potvrdily protinádorové účinky otrub neloupané rýže.

Dokonalé jídlo pro děti

Cereálie z neloupané rýže nebo neloupaná rýže jako taková představuje dokonalé první dětské jídlo, a to díky vysoké výživné hodnotě a obsahu vlákniny, kterou obsahuje. Je mnohem lepší volbou než rafinované cereálie z bílé rýže, protože rychle rostoucí miminka a batolata potřebují jídelníček bohatý na živiny, pomáhající zachovat a dodržet rychlé cykly růstu.

Závěr:

Neloupaná rýže je super celozrnná potravina, bohatá na spoustu zdravých složek, což rozšiřuje její blahodárné účinky na většinu orgánů lidského těla včetně srdce, trávícího traktu, mozku, kostí, svalstva, cholesterolu a krevního tlaku. Neloupaná rýže efektivně působí na léčbu kožních onemocnění jako je lupénka, podporuje zdravý vývoj pokožky a předchází vypadávání vlasů. Má anti-aging účinky připisované přítomnosti kyseliny ferulové, antioxidantu, který pomáhá v prevenci proti stárnutí kůže. Neloupaná rýže je bohatá na komponenty, mimořádně důležité během těhotenství pro zdravý růst plodu. Malé porce neloupané rýže se díky vysokému obsahu trávicích enzymů doporučuje podávat také pacientům, trpícím na kvasinkové infekce. Neloupaná rýže napomáhá tělu i duši a je vynikajícím prostředkem v boji proti celkovému oslabení a nedostatku živin v těle.

Rejuva|Burn a Rejuva|Sport obsahuje nejčistší prášek z neloupané rýže.

 

Stévie

Zdravotní a výživové účinky stévie

Co je Stévie?

Všichni víme, že cukr škodí našemu zdraví a je vysoce návykový. Z toho důvodu hledá mnoho lidí alternativu, přírodní sladidla, které by uspokojily jejich chuť na sladké.

Stévie je malá rostlina se sladkými listy, pocházející z Jižní Ameriky, kterou paraguayské domorodé kmeny Guarani po staletí používají k léčebným účelům. Rostlina je pak pěstována pro svou silnou, sladkou chuť a používána jako sladidlo. Nicméně, dnes používané rafinované sladidla ze stévie nemají nic společného s původní rostlinou stévií.

Můžete si koupit celé nebo drcené listy stévie, ale nejčastěji se používá její extrakt (buď kapalný nebo ve formě prášku), nebo rafinovaná verze izolovaných sladkých látek.

Dvě hlavní sladké sloučeniny, které se získávají z listů stévie, se nazývají steviosid a Rebaudiosid A. Tyto dvě sloučeniny jsou stokrát sladší než cukr.

Lidé se často pletou stévii s jiným sladidlem zvaným truvia, které ovšem není stejné. Truvia je směs sloučenin, z nichž jedna se získává z listů stévie.

Nutriční hodnoty stévie

Na stévii jsou nejvíce ceněny její sladké listy a její schopnost nahradit v jídelníčku cukr. Stévie však obsahuje také velké množství antioxidantů, jako jsou flavonoidy, triterpeny, třísloviny, kyselina kofeinová, kamferol a quercetin. Stévie také obsahuje vlákninu, proteiny, železo, draslík, hořčík, sodík, vitamin A a vitamin C. Nicméně, ve formě náhradního sladidla jsou tyto prvky téměř zanedbatelné. Ve zdravotních přínosech stévie hrají skutečnou roli menší organické sloučeniny.

Jaké jsou účinky stévie?

Řada studií ukazuje, že stévia může být prospěšná při léčbě mnoha zdravotních obtíží. Má antibakteriální, antiseptické, antimikrobiální, antioxidační, antiglykemické a antihypertenzní vlastnosti, které pomáhají při problémech s vysokým krevním tlakem, cukrovkou, chronickou únavou, poruchami trávení, žaludečními nevolnostmi, pálením žáhy, ztrátou hmotnosti, nachlazením a chřipkou, zánětem dásní, zubními kazy, lupy a vypadáváním vlasů, křehkými kostmi a osteoporózou, streptokoky, kandidózou, bakteriálními infekcemi a problémy s pokožkou jako říznutí, rány, vyrážky, svědění, skvrny, akné, seboreická dermatitida, dermatitida, ekzém a vrásky. Může také zlepšit hladinu energie, posiluje imunitní systém, stimuluje duševní činnost a pomáhá rovněž při obtížích spojených se závislostí na tabáku a alkoholu.

Použití stévie

Cukrovka

Stévie je 100 % přírodní sladidlo s nulovým obsahem kalorií, má málo sacharidů a nemá žádný vliv na glykemický index, což znamená, že nemá vliv na hladinu cukru v krvi. Její bezpečnost pro konzumaci byla potvrzena přísným výzkumem americké FDA a Mezinárodní zdravotnické organizace WHO. Navíc ji potvrdilo více než 200 rozsáhlých studií.

Máte-li cukrovku, cukr je pravděpodobně vaším největším nepřítelem. Ve snaze najít alternativu k uspokojení chuti na sladké jste pravděpodobně vyzkoušeli všechno. Ale věděli jste, že stévie může skutečně pomoci vašemu tělu mnoha způsoby, a ne jenom uspokojením vaší chutě?

Stévie snižuje úroveň cukru v krvi a bojuje s cukrovkou

Podle Americké diabetické asociace je stévie vynikající náhradou za cukr, zejména pro diabetiky. Obsahuje sloučeninu zvanou steviol glykosid, která není absorbována v těle a neštěpí se, což znamená, že se přímo vylučuje. Je obzvlášť vhodná pro diabetiky, protože zvýšením inzulínové rezistence stabilizuje hladinu cukru v krvi, zabraňuje vstřebávání glukózy v těle a podporuje zdraví slinivky břišní.

Jedním z nejlepších prostředků pro udržení hladiny cukru pod kontrolou je stéviový čaj. Přitom stačí dát listy stévie na pět až sedm minut do teplé vody. Čaj pijte buď teplý, nebo vychlazený dvakrát až třikrát denně.

Stévie kontroluje vysoký krevní tlak

Podle studie zveřejněné v brazilském Žurnálu biologie a technologie je stévie velmi užitečná při snižování krevního tlaku u lidí s hypertenzí. I když studie zjistila, že účinky na krevní tlak se projeví až po jednom až dvou letech, uvádí, že se jedná o vysoce účinnou alternativou regulace hladiny krevního tlaku u lidí, náchylných k této nemoci. Jeden šálek stéviového čaje denně výrazně pomůže pacientům trpícím hypertenzí a těm, kdo jsou náchylní k tomuto onemocnění.

Redukce váhy

Nedávný lékařský výzkum naznačuje, že stévie s nízkým obsahem sacharidů, kalorií a cukru může být prospěšná pro regulaci tělesné hmotnosti. Jeden z výzkumů říká, stévie může zasahovat do funkce hypotalamu a omezováním pocitu hladu napomáhat hubnutí. Hypotalamus je část mozku, která mimo dalších funkcí řídí hlad, žízeň a únavu. Antiglykemická činnost stévie řídí také hladinu glukózy v krvi, což je jedna z hlavních příčin nárůstu tělesné hmotnosti. Stévie působí jako tonikum ke zvýšení energetické hladiny u lidí, bojujících s problémy s hmotností.

Prevence rakoviny

Široká škála antioxidačních látek, obsažených ve stévii, z ní vytváří ideální doplněk stravy pro prevenci rakoviny. Quercetin, kaempferol, a další glykosidové sloučeniny ve stévii pomáhají odstraňovat volné radikály v těle, čímž se zabrání jejich vlivu na mutaci zdravých buněk. Antioxidanty také pomáhají předcházet předčasnému stárnutí, kognitivním poruchám a různé jiným závažným onemocněním včetně koronárních.

Cukrovka

Studií a výzkumů indikují, že stévie stabilizuje hladinu cukru v krvi, zvyšuje rezistenci inzulínu, dokonce zvyšuje produkci inzulínu podporou slinivky břišní, což zamezuje absorpci glukózy v krvi a zabraňuje vzniku kandidózy – kvasinkové infekce, které se daří díky cukru. Stévie je nízkokalorickou alternativou cukru a její glykosidy nejsou metabolizovány v organizmu a vylučují se močí, tudíž se nehromadí v těle. Studie také ukazuje, že stévie potlačuje chuť na sladká a tučná jídla. Konzumace čaje s drcenými surovými listy stévie dvakrát až třikrát denně napomůže řešení problémů s hyperglykémií.

Zdravá pokožka

Stévie představuje pozoruhodný léčebný prostředek pro onemocnění kůže. Její antioxidační, antibakteriální a antiseptické vlastnosti mají pozitivní vliv na vrásky, skvrny na pokožce, dermatitidu, ekzémy, ohniska akné, jizvy, vyrážky, svědění a rozpraskané rty. Malé množství koncentrátu stévie, aplikovaného přímo na postiženou pokožku, podporuje proces hojení. Chcete-li vyhladit vrásky, naneste si rovnoměrně na obličej před spaním pastu z drcených listů stévie nebo její tekutý koncentrát a nechte jej zaschnout na patnáct až dvacet minut. Omyjte a osušte obličej a naneste několik kapek extra panenského kokosového oleje, který necháte působit po celou nic, aby se projevily jeho antioxidační účinky.

Stévie je dobrá pro zuby

Během konzumace cukru se vám na zubech vytváří odolná vrstva bakterií, způsobující v dlouhodobém horizontu zubní plak a zubní kazy. Ve žvýkačkách a zubních pastách se široce používají tak zvané „cukerné alkoholy“ (rovněž nazývané „polyoly“), jako je erythritol, maltitol a sorbitol, protože zubní bakterie je nerozkládají, a tudíž nemohou ulpívat na zubech.

Cukerné alkoholy mají ovšem i jisté nevýhody: obsahují hodně kalorií a některé z nich mají vysoký glykemický index, škodlivý pro diabetiky. Kromě toho způsobují nadýmání a plynatost. Stévie má stejné účinky jako polyoly, avšak bez výše uváděných nepříjemností.

Všechny produkty Rejuva obsahují nejčistší organický prášek ze stévie.

 

Suma

Superpotravina Suma, která se přizpůsobí vaším potřebám

Co je Suma?

V deštných pralesích jižní Ameriky se nacházejí některé z nejlepších světových léčivých rostlin. Jednou z nich je Pfaffia paniculata, známá jako suma. Je to velký keř révy s hlubokým kořenovým systémem. Suma je známá jako Para Toda, což znamená „na všechno.“ Přírodní národy v amazonské oblasti ji používají více než 300 let jako tonikum, uklidňující prostředek, pro léčbu vředů a dokonce i jako afrodiziakum.

Sumě se taky říká „ruské tajemství,“ protože ji dlouhá léta používali ruští olympionici pro stimulaci svalového růstu a zvýšení výdrže. Napomáhá hubnutí tím, že reguluje hladinu cukru v krvi, a tím snižuje apetit.

Vzhledem k množství podobných vlastností a vzhledu se kořen suma začal nedávno využívat a prodávat v severní Americe jako „brazilský ženšen“. Bylo to trochu zavádějící, protože suma nepatří do rodiny ženšenu.

Suma je adaptogen, což znamená, že má schopnost obnovit normální fyziologické funkce orgánů a chrání tělo před poškozením způsobeným stresem. Adaptogeny mají hojivý účinek na celé tělo. Podle American Pharmaceutical Association, herbalisté v Severní Americe se domnívají, že suma je „energizující adaptogen“, protože posiluje imunitní systém a řeší problém s nízkou hladinou energie.

Kořen se také používá k hojení ran, posílení svalstva, zmírnění chronických bolestí a zánětů, vyrovnává hladinu cukru v krvi, zlepšuje sexuální apetit, a pomáhá snižovat výskyt nádorů. Ve skutečnosti se tato superpotravina používá v Jižní Americe pro léčení tolika neduhů, že nikdo přesně nezná všechny možnosti jejího využití.

Pokud jde o výživu, kořen suma obsahuje 19 různých aminokyselin, velké množství elektrolytů a stopových prvků, železo, hořčík, zinek, vitaminy A, B1, B2, E, K a kyselinu pantotenovou. Díky vysokému obsahu germania pravděpodobně slouží jako oxygenátor na buněčné úrovni, vzhledem k vysokému obsahu železa může se zase tradičně využívá při léčbě anémie. Kořen také obsahuje nové fytochemikálie včetně saponinů, glykosidů a nortriterpenů.

Posiluje imunitu

Suma obsahuje účinný stopový prvek známý jako Germanium. Je to adaptogenní posilovač energie, který výrazně posiluje celkovou odolnost jednotlivých orgánů těla proti nemocem. V organické formě představuje jednu z našich nejnovějších nadějí v léčbě rakoviny. Obnovuje celkovou imunitu organismu tím, že posiluje syntézy organických rozbujelých buněk, T-supresorových buněk, makrofágů a interferonu. Zajímavé je, že „svatá voda“ v Lurdech, pověstná svými léčivými zázraky, obsahuje velké množství germania.

Podporuje úroveň energie

Amazonské kmeny Jižní Ameriky již po staletí používají tuto rostlinu jako energetický stimulant. Kořen suma se pyšní vysokým obsahem mnoha základních živin, včetně vitaminů A, B, E a K. Kromě toho obsahuje minerály, antioxidanty, aminokyseliny a elektrolyty, které všechny dodávají tělu energii. Vitamín B a elektrolyty jsou pověstné svými účinky při zvyšování hladiny energie v těle.

Podporuje plodnost

Plodnost vyžaduje hormonální rovnováhu, tedy něco, co může být v dnešním světě neuvěřitelně obtížné. Kvůli hormonálním poruchám a toxinům, prostupujícím stále více naše životní prostředí čím dál častěji dochází ke ztrátě efektivity hormonů plodnosti. Estradiol-17 beta je primární hormon produkující estrogen u žen v reproduktivním věku, a stimulace tohoto hormonu napomáhá zlepšení reprodukčního zdraví a celkové plodnosti. Výzkumy potvrzují, že suma je jako přírodní prostředek užitečná při tvorbě estradiolu-17 beta, čímž napomáhá zlepšení hormonální rovnováhy.

Obohacuje pokožku

Vysoký obsah živin a účinné antioxidanty, obsažené v kořenu této rostliny, chrání buňky pokožky před poškozením UV paprsky, čímž snižují výskyt viditelných projevů procesu stárnutí. Výzkum dále ukazuje, že suma může dokonce léčit pleť, k jejímuž poškození již došlo. Jedna studie zkoumala účinky suma na tmavé kruhy pod očima. Účastníci studie si spolu s dalšími bylinnými výtažky aplikovali extrakty s kořene suma pod oči. Lokální aplikace jim pomohla snížit výskyt tmavých kruhů pod očima, což vedlo výzkumníky k tomu, aby sumu zařadili do seznamu bylin, poskytujících vynikající ochranu pokožce.

Brazilský ženšen a rakovina

Na základě pověsti kořene suma jako vynikajícího prostředku pro podporu zdraví a zdroje energie byly provedeny četné výzkumy jeho využití při léčbě rakoviny. Účinky vlivu sumy na léčbu tohoto onemocnění jsou u lidí zatím ještě do značné míry nevyzkoušené, ale výzkum ukazuje, potenciál sumy je velmi vysoký. Podle „Praktického průvodce přírodními léky“ použila japonská studie deriváty sumy k zastavení bujení melanomových nádorů ve zkumavce. Vědci také pozorovali protinádorové účinky sumy u myší. Studie z roku 2010 v časopisu „Experimentální a toxikologická patologie“ uvádí, že suma omezila u laboratorních myší jak bujení buněk, tak apoptózu, tedy jejich zánik. Suma se proto používá jako nutriční podpora při léčbě rakoviny.

Další účinky

Výše uvedené účinky patří pouze mezi několik terapeutických vlastností, přisuzovaných kořenu suma. Zatím máme pouze několik výzkumů, věnovaných dalším vlivům sumy na zdraví, tradiční využití kořene zahrnuje podporu zdravé tělesné hmotnosti, podporu hladiny cukru v krvi a příznivé vlivy na zdraví kardiovaskulárního systému.

Závěr:

Suma je dalším vynikajícím příkladem vysoce prospěšné rostliny z deštného pralesa, která má mnoho využití a aplikací, kdy klinický výzkum potvrzuje její tradiční použití. Není divu, že se jí v celé Jižní Americe přezdívá „na všechno!“ Se svými nejrůznější formami využití – od rakoviny a buněční anémie přes sexuální stimulant po tonizující efekty – její popularita a povědomí o ní jako o rostlinném léčivu neustále vzrůstá.

Rejuva|Detox používá vysoké procento sumy ve svém složení.

 

 

Vanilka

Přírodní vanilce se nic nevyrovná

Co je vanilka

Vanilka je pravděpodobně jednou z nejznámějších chutí na světě. Tato chuť je odvozena od zrajícího ovoce tropické orchideje Vanilla Planifolia, jediné orchideje na světě, která produkuje jedlé plody. Ve volné přírodě roste do výšky cca 2,5 m a více a váže se na živé stromy. Dobyvatel Cortez během své cesty do Nového světa pozoroval, jak se aztéčtí králové opájejí sladkou čokoládou s vanilkovou vůní. Ohromen přivezl pytel vanilkových bobů společně se zlatem a drahokamy z poražené aztécké říše do Evropy. Několik set let byly snahy pěstovat vanilkovou orchidej mimo Mexiko a Střední Ameriku marné, dokud v roce 1841 neobjevil 12léty francouzský otrok, jak rostlinu ručně opylovat.

Přesto je většina světové spotřeby vanilky doposud pokrytá pouze hrstkou zemí (zejména Madagaskar, Mexiko a Tahiti). Vanilka je po šafránu nejnákladnější koření, protože proces jejího pěstování je dlouhý a únavný. Vanilková orchidej kvete pouze jeden den, během něhož musí být ročně opylován. I poté, co se na rostlinách urodí lusky, musí být každodenně kontrolovány tak, aby se každý lusk sklízel v pravý čas. Po sklizni lusky procházejí komplikovaným procesem sušení, zpracování a třídění tak, aby se zachovala a rozvinula jejich chuť a vůně.

Jak se dělá extrakt z vanilky?

Vanilkový extrakt se vytváří rozříznutím tmavě černohnědých vanilkových bobů a jejich umístěním do vodky nebo rumu na několik měsíců. Postupem času vodka a rum díky syté barvě vanilkových bobů ztmavnou a začne se rozvíjet pronikavé vanilkové aroma a chuť, které jé jsou následně použity k aromatizaci pečiva, zákusků a nápojů. Mnoho lidí si nicméně vyrábí vanilkový extrakt na to, aby jej vzhledem k jeho schopnosti rychle a snadno uklidnit nervy a žaludek použili jako přírodní lék k léčbě nevolnosti. Vanilkový extrakt lze dokonce smíchat s teplým mlékem a popíjet jej k zmírnění úzkosti a stresu přirozenou cestou. Jiní používají vanilkový extrakt jako přírodní antiseptikum na čištění ran a odřenin přirozeně, když nemají po ruce jiné produkty první pomoci. Ženy si pomocí vanilkového extraktu v sladkých bylinných čajích přírodním způsobem regulují svůj menstruační cyklus. Díky obsaženým antioxidantům a antiseptickým vlastnostem může být vanilkový extrakt také použit jako přírodní prostředek k čištění skvrn pokožky.

Živiny ve vanilkových bobech

Vanilkové boby patří mezi drahé nepálivé koření, používané zejména k aromatizaci široké škály sladkých nápojů a cukrovinek.

Základními chemickými komponenty v bobech jsou vanilin a rozmanité stopová množství jiných složek, například eugenolu, kyseliny kapronové, fenolů, fenoléteru, alkoholu, karbonylových sloučenin, kyselin, esterů, laktonů, alifatických a aromatických sacharidů a vitispiranů.

Extrakt obsahuje malé množství skupiny vitaminů B-komplex jako například niacin, kyselinu pantotenovou, tiamin, riboflavin a vitamín B-6, které napomáhají syntéze enzymů, podporují funkce centrálního nervového systému a regulují metabolismus těla.

Vanilkové aroma vzniká důsledkem kombinace jednoduchých a složitých cukrů, silic, minerálů a vitamínů.

Přírodní vs. umělá vanilka

Při zkoumání četných zdravotních benefitů vanilky je důležité, aby byla přírodní a přednostně syrová. Přírodní vanilka má 171 aromatických složek.

Populární náhražkou vanilky je vanilin, který je ovšem vyroben z přírodního polymeru, nacházejícího se ve složce dřeva zvané lignin. Nejvíce syntetická vanilka je vedlejším produktem buničiny, používané v papírenství, a zpracovává se pomocí siřičitanů a síranů, jednoduše fuj!

Vanilkové aroma ze zvířat

Pochází z ricinových vaků zralých bobrů a bylo schváleno americkou FDA jako doplněk stravy.

Jedná se o nažloutlý sekret z anální žlázy v kombinaci s močí bobrů, který se používá hlavně pro označkování jejich území. Okouzlující!

Početné účinky přírodní vanilky

Potraviny již mnoho staletí mnoha různými způsoby používají ke zlepšení celkového zdraví. Přesně totéž platí i pro vanilkové boby. Určitě vás překvapí, kolik různých zdravotních účinků má tato zdánlivě jednoduchá potravina. Mnoho lidí používá vanilku buď jako extrakt nebo ve formě celých vanilkových bobů pro její lahodnou chuť, dodávající lahodnost jídlům. Vanilka má však celou řadu zdravotních účinků.

Toto koření obsahuje malé stopy minerálních látek, například vápníku, hořčíku, draslíku, manganu, železa a zinku. Draslík je důležitou součást buněk a tělních tekutin a pomáhá regulovat srdeční tep a krevní tlak. Mangan a měď jsou tělem využívány jako spolu-faktory pro tvorbu antioxidačního enzymu SOD (superoxiddismutáze). Železo je důležité pro tvorbu červených krvinek a podílí se na tvorbě dalších důležitých enzymů.

Antioxidační vlastnosti vanilky

Oxidační činidla neboli volné radikály spalují živé buňky a oslabují imunitní systém, takže organizmus je náchylný k různým onemocněním. Antioxidanty ve vanilce vlastnost bojují s těmito volnými radikály a chrání tělo před infekcemi, degenerací a možná dokonce i před rakovinou. Nejsilnějším antioxidantem ve vanilce je polyfenol vanilin.

Vanilka předchází infekcím

Vanilka je velmi užitečná v boji proti infekcím, a to díky takovým složkám jako eugenol a v něm se nacházející vanilin hydroxybenzaldehyd. Výzkum zdokumentoval antimikrobiální vlastnosti vanilinu. Pomáhá rovněž při prevenci zubního kazu.

Afrodiziakum vanilka pomáhá sexuálnímu zdraví

O vanilce se říká, že je skvělé afrodiziakum. Vanilkový olej se používá k léčení impotence, erektilní dysfunkce, frigidity, ztráty libida a jiných sexuálních poruch. Je o něm známo, že je účinným stimulantem, napomáhajícím sekreci pohlavních hormonů jako testosteron, estrogeny atd. a podporujícím vzrušení. Konzumace vanilky probouzí ochabující pohlavní život.

Vanilka uvolňuje depresi

Vanilka je také antidepresivem. Sladce vonící vanilka dokáže divy při zklidnění vašich rozjitřených nervů. Vanilin hydroxybenzaldehyd, součást vanilkového esenciálního oleje, účinkuje proti depresi a zlepšuje náladu. Takže až se příště budete cítit mizerně, přidejte si do teplého mandlového mléka vanilkový lusk a bude vám opět báječně!

Extrakt z vanilky chrání pokožku před UV zářením

Nedávná studie potvrdila, že vanilin, obsažený ve vanilkových bobech, chrání epidermální buňky pokožky před poškozením UV paprsky.

Anti-aging účinky

Vanilka je bohatá na antioxidanty, které zabraňují a napravují poškození kůže, způsobené volnými radikály. Pomáhá zpomalovat příznaky stárnutí jako jemné i hlubší vrásky a stařecké skvrny. Díky své vůni a anti-aging účinkům je široce používaná v kosmetickém průmyslu. Aplikace syrových vanilkových lusků, nasycených organickým olejem, vaší pokožce dodá kromě krásné čokoládové vůně taky nádhernou hladkost a jemnost.

Protialergické vlastnosti vanilky

Díky svým sedativním účinkům působí vanilka blahodárně proti zánětům. Používá se ke zklidnění hyperaktivity a jiných zdravotních poruch jako problémy s dýcháním, oběhové a zažívací poruchy, nervové problémy a další. Díky uklidňujícím účinkům se používá k léčbě horečky, křečí, úzkosti, stresu a přecitlivělosti na alergeny.

Aromaterapeutické účinky vanilky

Pročistit ucpaný nos, stimulovat mozkovou činnost, zvyšovat krevní oběh, zmirňovat horečku a působit jako afrodiziakum. Udržujte svůj dům voňavý a vyhřátý pomocí vanilkové aromaterapie.

Vanilka proti nespavosti

Uvolňuje nervový systém a snižuje krevní tlak. Vše, co musíte udělat, je nakapat vanilkový olej do polštářů a budete spát jako v pohádce. Uklidňující účinek vanilky má velký vliv na potlačení úzkosti, hněvu a neklidu.

Výhody vanilky pro ženy

Vanilka také pomáhá spuštěním určitých hormonů, jakým je například estrogen, regulovat menstruaci. Ve Střední Americe je používaná k potlačení ranní nevolnosti u těhotných žen. Poskytuje také úlevu během premenstruačního a menstruační cyklu.

Vanilka zvyšuje mentální činnost

O vanilkové vůni a jednotlivých komponentech je známo, že vedou ke zvýšení duševní činnosti, redukují zánět v mozku v důsledku stresu a také stimulují duševní výkonnost.

Zdraví zubů:

Vanilin obsažený ve vanilce je podobný kapsaicinu v chilli papričkách a eugenice ve skořici. Má pozitivní vliv na centrální nervový systém. Kapsaicin je účinný lék proti bolesti a eugenika působí z estetického hlediska. Vanilka má obě tyto vlastnosti, které pomáhají bojovat proti bolestem zubů a infekcím.

Analgetické vlastnosti vanilky

Esenciální oleje vanilky se tradičně používají při léčbě horeček od bolestí zubů až po vředy.

Rejuva|Detox používá čistý prášek ze surové vanilky.

 

Zelený čaj

Zelený čaj, jeho zdravotní účinky a více!

Co je zelený čaj?

Zelený čaj obsahuje látky zvané flavonoidy a polyfenoly, které obsahují antioxidanty. Ty jsou jeho důležitou součástí, významně podporující zdraví vašeho těla. Koncentrace těchto antioxidantů v čajovníku je vyšší než v ovoci a zelenině. Zelený čaj tak představuje vynikající zdroj antioxidantů a alkaloidů, nasycených vitaminy A, D, E, C, B, B5, H a K, manganem a jinými prospěšnými minerálními látkami jako zinek, chrom a selen.

Výzkumníci říkají, že epigallokatechin gallát (EGCG) je nejsilnější katechin v zeleném čaji. Katechiny jsou antioxidanty, které patří do skupiny flavonoidů. I když jsou přítomny v čokoládě a některé druzích ovoce a zeleniny, nejdůležitějším zdrojem katechinů zůstává čaj. EGCG sehrává pozitivní roli ve snižování rizika srdečního infarktu a mozkové mrtvice, snížení výskytu zeleného zákalu, boji proti vysokému cholesterolu a dalším neduhům. Několik studií také zjistilo, že EGCG může zlepšit sportovní výkon, zvýšit okysličování tuků a díky regulačním účinkům na metabolizmus tuků pomáhá předcházet obezitě. Navíc je to silný antioxidant, který pomáhá při zpomalení procesu stárnutí.

Podle výzkumu a rozsáhlých studií má EGCG nejvyšší úroveň a nejširší spektrum látek bojujících proti rakovině. Mnoho vědců se dnes shoduje v tom, že polyfenoly mohou skutečně zabránit růstu nádorových buněk a ničí rakovinné buňky, aniž by došlo k poškození zdravých tkání.

Zelený čaj a boj proti nadváze

Snižuje hladinu tuků

Cukr a tuk, které konzumujeme, jsou syntetizovány do triglyceridů. Tento způsob syntézy probíhá v játrech a tenkém střevě, odkud se triglycerid přenáší do jiných částí těla. Triglycerid je velmi důležitý pro správné fungování těla, ale jeho přebytek se transformuje do tuku, což vede k obezitě. Vysoké hladiny polyfenolů v zeleném čaji aktivují bílkoviny proteinkinázy a lipázy triglyceridů, což napomáhá rozpouštění přebytku triglyceridu. Zelený čaj také obsahuje aromatické sloučeniny, které rozpouštějí tuk a pomáhají tělu zbavovat se ho.

Potlačuje chuť k jídlu

Zelený čaj je přírodní prostředkem k potlačení chutí k jídlu. Obsahuje kofein, který tuto chuť výrazně omezuje a zabraňuje přejídání. Kofein stimuluje sekreci žaludečních šťáv, přispívá k lepšímu trávení a snižování tuku. Na rozdíl od jiných doplňků na hubnutí, zelený čaj není úplně absorbován do organizmu, což usnadňuje přirozené a bezpečné hubnutí. Zelený čaj je tudíž vysoce efektivním prostředkem na hubnutí.

Podporuje metabolismus

Vysoký obsah antioxidantů v zeleném čaji prospívá tělu několika způsoby. Epigallokatechin, silný antioxidant, stimuluje metabolismus těla a urychluje proces hubnutí. Spolu s kofeinem stimuluje centrální nervový systém a uvolňuje tuk do krevního oběhu tak, aby mohl být použit jako zdroje energie. Tento proces je znám jako termogeneze. Zelený čaj urychluje metabolismus o 4 %, což představuje 100 kalorií denně. Kofein sám může v těle způsobit termogenezi, avšak mnohem účinnější je v kombinaci s epigallokatechinem.

Zlepšuje výdrž při cvičení

Cvičení je jedním z nejúčinnějších způsobů hubnutí. Spaluje kalorie a zvyšuje hladinu energie v těle. Katechiny, přítomné v zeleném čaji, stimulují svaly a jaterní buňky k ukládání mastných kyselin. V důsledku toho tělo využívá sacharidy pomaleji, což nám umožňuje cvičit delší dobu, čímž se spaluje více kalorií.

Absorpce glukózy

Zelený čaj také napomáhá hubnutí tím, že zabraňuje pohybu glukózy v tukových buňkách. Předchází tím jakémukoliv prudkému zvýšení hladiny inzulínu a podporuje tím spalování tuků.

Lepší spalování kalorií

Účinky zeleného čaje na hubnutí vycházejí z množství spálených kalorií. Zelený čaj také snižuje tělesnou hmotnost tím, že zbavuje tělo přebytečných tekutin.

 

Přípravek Rejuva|Burn byl speciálně vytvořen jako produkt ke spalování tuků, který zároveň poskytuje dostatek energie potřebné ke cvičení, a jehož přísady byly navrženy tak, aby významně zvýšily tento dvojí efekt.

Efekt spalování tuků je založen na extraktu ze zeleného čaje, baobabu a na vědecky prokázaných výsledcích bio-využitelného proteinu. Výtažky z organické neloupané rýže, hrachu, konopných bílkovin a ječné trávy jsou namíchány v kombinaci, zajišťující přípravku Rejuva|Burn komplexní profil aminokyselin.

Prášek z maky, zeleného čaje, baobabu a mrazem sušených borůvek dodává Rejuva|Burn jedinečnou chuť a celou řadu pozitivních vlivů na vaše zdraví.